Till Sverige 2023 Etapp 1, 19-21/5


Hallo! Äntligen har dom hajat att det är dags att dra ut på äventyr. Dom har hämtat hem mig till huset och börjat fylla mig med en massa saker så nu händer Vi ska ut och resa igen.

Alla verkar glada, Tommy går och pysslar med vatten, kyl och elkablar. Lotta packar kyl, stuvar in kläder, bäddar och plockar. Hundarna svansar runt och är rädda att bli kvarlämnade när deras ben och korgar hamnar hos mig. Jag är så avundsjuk på dom som har en svans så att dom kan visa sin glädje för hade jag en svans så skulle den gå som en propeller just nu. Runt runt av glädje, det här ska bli skitkul.

 

Det var tydligen ett fasligt plockande med huset inför uthyrningen för Tommy klagade på j…a plattsättare och f….annade bankpapper som aldrig kommer. Till slut efter lunch den 19:e maj hände det. Snitsigt körde Tommy ut mig genom grinden utan minsta knuff sen var vi på gång ordentligt. Luften gick ur alla för nu var det bara vi, jag Rulltan med min familj i alla väder i ca 1 månad.

 

Första dagen fredag 19/5

Den blev inte så lång, vi följde kusten öster ut och svängde av norrut vid Albufeira. Vi skulle följa inlandsvägen N2. Helt nya jaktmarker för alla. Skitkul! Allt rullade på och jag tycker nog att det var lite lättare att rulla nu när nya hjullager var fixade. Full tank i Lagos, 1,54 Euro litern. Eller full tank blir det ju inte med dessa regler att man inte får tanka i automat för mer än 73 Euro. Konstig regel men vi får anpassa oss.

Tommy tog oss uppåt inlandet tryggt och säkert på snirkliga vägar där jag nästan mötte min egen rumpa i kurvorna. Lotta som just nu satt bredvid fick bestämma nästa övernattnings plats. Samma regler som förra resan men vem klagar, allt funkar ju.

Vi hamnade Ameixial på en stor ställplats där det inte fanns så speciellt många kamrater att snacka med men efter denna första tur var det skönt att pusta ut i ensamhet när min familj gick på hundpromenad in till byn. Dom var borta en bra stund för en öl på stamstället mitt i byn hade resulterat i att dom kommit i samspråk men några gubbar från byn som hade jätteroligt åt Tommys och Lottas knapphändiga portugisiska språkkunskaper. Bra för dom att dom fick öva lite i alla fall. 1 år i skolan måste ju ha gett något. (Nu är det ju Tommys tredje men det skvallrar jag inte om). Lite lulliga med två jättetrötta hundar kom dom till slut hem för att äta middag och hällde vin över hela mig. Golv, dynor, ja allt har en lite rödare färg nu för tiden.

 

Andra dagen Lördag 20/5Dag två startar tidigt. Ut med hundar, frukost, packa ihop lite bord och stolar och iväg 9.00. Jippi!!!

Nu skall vi bara följa N2 uppåt. Helt fantastiska vägar över bergen. Uppåt, nedåt, höger, vänster, herre mig je hur hittar dom alla underliga, härliga vägar. Lite molnigt men varmt så allt är perfekt. Vid lunchtid hade vi kommit i alla fall några mil, det går sakta men säker på dessa vägar.  

På vår väg upp åkte vi genom enorma fältr med korkekar där Kossorna går och betar och har det bra..

Nu hittar vi en lite by där det står Historical centrum, bra, där kan vi luncha.

Vi kör upp mot parkeringen vid gamla kyrkan, vilken kyrka sen i den lilla byn. Innan lunchandet drog de iväg för att se byn och de var borta en lång stund, Lotta muttrade grinigt om att butiken Tommy skulle till inte fanns och att det var lång och varm och uppför och nerför och…….  Men bara de fått lite mat i sig så var humöret på topp igen. Det var Lottas tur att köra mej efter lunchen och som vanligt styrde hon mej med varsam och van hand. Tommy som nu var ansvarig för nattstoppet hittade ett mysigt ställe i Ferreira do Zêzer, en bit utanför Tomar. Det hette att det skulle vara en ställplats men i verkligheten var det en privat camping. Jätte fin och välskött. Även denna by utforskas och bara de hade parkerat så bar det av och igen var de borta en stund, kan gissa att det blev den vanliga ölen på någon liten krog. Vi hade en mysig kväll på en lummiga Camping där dom kunde äta sin nyiköpta lax. Jag fick smörja kråset med en nytömd toa och fylld vattentank.


 

Tredje dagen Söndag 21/5

I dag sviker vi vägen N2 för att trixa oss fram till ett Museum Alianca nära byn Oliveira do Bairro som ligger närmare västkusten. Lotta kör igen och kartläsaren, nej GPS läsaren Tommy, hittar fram. Vi lunchar ute på parkeringen samtidigt som rastning av hundar sker. Nog för att jag kan passa mina fyrfota vänner men att rasta dom får dom faktiskt göra åt mig. In med hundar, fram med ben sen ger dom sig av men är snart tillbaka. Nästa visning av museet var inte förrän om 2,5 timme så vi åker och shoppar lite mat, kollar in en ställplats bredvid där vi möter en likadan som mig i samma årskull så nu ska besiktningsgubbarna få, som säger att jag är unik här och därför trasslar med att göra mig till Portugis. Vi slappar en stund, sen börjas det om. Rasta hundar, nya ben och igen med dörren, äntligen är dom på väg.


Hela vägen till nästa ställplats babblar dom på och berättar om vad dom sett och jag  ska försöka att berätta vad dom sagt. Ägaren av Alianca underground museum är samma ägare som Budda Garden vi tidigare berättat om och det märktes, berättade Lotta. Allt var i massor. I en gammal vintillverknings lokal hade denna rika samlande krösus med för mycket pengar ställt ut allt möjligt i mängder. Stora salar med konst och bilder från Indien. Salar fyllda med afrikanska skulpturer, många lite skandalösa då det viktigaste verkade handla om befruktning. Stora salar med keramik och kakel från 1600 och frammåt.

Vidare in i underjordiska gångar hittade dom massor av stenar, kristaller i alla möjliga modeller från jordens alla hörn. Slipade eller råa.

Nästa sal var fossiler och ändå mer fossiler.


Sist kom vi till vintillverkningen som tidigare hade skett i lokalerna men nu hade flyttat till gården han ägde. Dom tillverkad både rött, vitt och rosevin, champagne, plus röd och vit Sangria och Brandy. En liten del av källaren visade hur det var förr i gångarna med flaskor. Långa gångar med flaskor låg raddade ca 40 000 st Champanjflaskor. Ett rum var fyllt med ytterligare flera tusen Champagneflaskor där kristaller efter väggen lyst upp allt. Helt enormt maffigt.


Längst ner fanns alla Brandyfat ca 3500 st. allt för att lagra  brandy mellan 3 och 40år. Allt avslutades med vinprovning på bubbel och sangrian så givetvis kom dom hem med en låda bubbel som jag får kämpa med att köra hem.

 

Nu står jag på en ställplats i staden Estarrej, det är söndag och en park ligger just bredvid min boplats. Alla familjer med barn har i dag varit ute i solen och lekt, spelat, vandrat så det har varit mycket att kolla in.

Nu sitter dom i lugn och ro med ett glas av vin från dagens museum och jag vet att jag får vila hjulen en stund. Hundarna sover och snarkar, en i soffan och en utanför dörren. Gissa vem som är vart!?!