Till Sverige 2023 Etapp 5, 4-8/6 

 

Dag ett söndagen den 4/6

Jag startades med sikte på Budapest ganska tidigt för att vara Lotta och Tommy. De bestämde tidigare att det skulle vara en ren transportdag i dag och vi var alla beredda på en tråkig motorväg men i stället bjöds vi på en fantastisk subtropisk grönska med små ”berg” klädda med stora lövträd och ängar som prydde bergssluttningarna vackert så jag nästa blir religiös. Vi husbilar tror på en gud som sänder oss till ett vackert bil-museum om vi sköter oss bra och till en bilskrot om vi är stygga.

 Vi tog det ganska försiktigt trotts att det var motorväg hela tiden och lite sent på eftermiddagen kom vi fram till campingen som ligger centralt i Budapest på ”Pest” sidan. Ett slitet ställe som klart är dyrast hittills. Generellt verkat det dyrt i Ungern när man tittar på vad en diesel kostar. Det var en ganska enkel camping så Lotta gnydde lite: Bara duschbås med draperier och inga krokar ens utanför. Rent men absolut mini lyx. Alla plantor dom skrivit om i beskrivningen blommade utan att vi såg några, kanske gammal beskrivning men en jäkla massa ogräs blommade. Något som var helt enormt i även detta land var träden så det blev ganska lummigt i alla fall.

Efter en lång dag på vägarna så väntades ingen vila inte nej i stället drog Tommy och Lotta iväg med hundarna till en jättefin park alldeles i närheten. När de kom tillbaka kunde Vilda inte sluta prata om agilitybanan som fanns i parken. Hon hade så kul. Zune muttrade något om att det var för långt och att Vilda inte är klok som hela tiden springer efter bollar och kan sånt där trams som agility men han hade i alla fall provat, men han erkänner ALDRIG att det var lite kul. Det var ju massor av hundar att leka med och alla gick lösa. Det var toppen.

 

Dag två måndagen den 5/6

Mina reskamrater drog iväg ganska tidigt och den här gången svek de mej för att åka något som de kallade rälsbuss, något som liknar mej men som hämtar kraft från några trådar uppe i luften. Det är märkliga saker man får uppleva. Alla fyra gick in i en sådan, nåväl gick och gick Zune som trotts allt visade på lite förstånd lät sig bäras in. Lotta och Tommy hade nappat på detta färdsätt för det var gratis för människor som är äldre än 65 år och tro det eller ej det är dom. Dom fyrfota åkte till och med gratis.

När de sent omsider hade gjort de flesta sevärdheter i Bukarest såsom att kolla in parlamentets jättehus och alla andra enorma hus, vandrat i åtskilliga små parker och shoppinggator och där till varit på en ungersk restaurang och druckit en del ungersk öl i denna vackra gamla stad längs Donau kom dom hem med ryggsäcken full med matvaror från en enormt stor marknad. De var dock ganska förskräckta över kostnadsnivån i landet klart dyrast hittills.

Med alla båtar tuffande runt, skramlande rälsbussar och en massa trafik i öronen var det nog rätt skönt att komma hem, så trötta och slitna tog alla fyra en liten tupplur. När dom vaknat igen var det middagsdags och sen drog de iväg till parken med agilitybanan igen. Vilda var lika pigg och glad som vanligt men Zune var även i dag lite tveksam men förstod nog lite bättre hur det hela var tänkt, men han kommer fortfarande ALDRIG att erkänna att det är det minsta roligt. Det kommer nog att bli en lite jobbig natt för medan Tomme skriver detta ligger Zune och snarkar som värsta skogsarbetare. Det är väldigt jobbigt i backspeglarna när han drar igång så där.

 

Dag tre tisdagen den 6/6

Det var en transportdag i dag och eftersom de köpt ett pass för att få åka på motorvägarna i Ungern, den kortaste tiden det gällde var tio dagar så blev motorväg mest hela dagen vilket gjorde att de kom fram till Slovakiens huvudstad Bratislava. De börjar bli väldigt beresta och de brydde sig inte ens om att ta sig in till staden som ligger ganska nära utan de strosade iväg framåt kvällen till ett köpcenter där Tommy gick bananas på en Lidl-affär och handlade så att de nästan inte fick med sig allt hem. Under kvällen var det ett suckande och ett pustande och ett kvidande inne i mej för det spelades kort. Lotta som hävdar att hon inte är en dålig förlorade var den som pustade, suckade och kved mest. Undrar hur det är med den saken. Tommy blir i stället väldigt tyst och grymtar mest man han erkänner i alla fall att han inte gillar att förlora. För att blidka Lotta poppade Tommy micropopcorn som de slukade i ett nafs dock med tillhörande spridning av en massa popcornrester i hela mej. Så nu var det inte bara Lotta och Tommy som var sura i kväll utan jag härsknade till ska försöka hitta på att hämnas i morgon.

 

Dag fyra onsdagen den 7/6

Inte nog med att det var en del butterhet i går kväll utan hela natten har Lotta snurrat så att jag är helt slut i fjädringen. Hon har vad de kallar restless legs och har dessutom ont i sidan efter att ha krockat med Tommy i sängen. Nåväl de fyrbenta varelserna brydde sig inte ett dugg om det utan strax efter sju börjar Zune låta som en katt och Vilda dunkar taktfast svansen i garderobsdörren. Det finns ingen som kan undgå att det är dags för frukost., i alla fall för hundar.

Även i dag åkte de spårvagn in till centrum av Bratislava, det var tur att de fått ingående instruktioner i receptionen av campingen för det går inte att förstå vad det står och språket är absolut besläktat med Rövarspråket. Tack och lov är det euro som gäller och prisnivån är tillbaka till Portugal nivån efter ett par mycket dyra dygn i Ungern.

De berättade att den gamla stan i Brattislava är jättetrevlig med massor av intressanta byggnader och torg samt även ett gammalt slott. Till det var ölen och maten god och förhållandevis billig. Vilda ställde sig som vanligt in hos serveringspersonalen på ett ställe och fick både kyckling och ett stort köttben.

På campingen träffade vi en svensk husbil för första gången sen vi lämnade Praia da Luz. Vilda som alltid håller sig framme blev kompis med flickorna i familjen men Zune som den professor han är hölls sig ganska lugn. Tommy och Lotta pratade så att den kokta potatisen som Tommy satt på höll på att bränna vid. Annars har det införts strikta restriktioner när det gäller var Zune och Vilda får vara då det bor två katter i grannhusbilen.

När de kom hem hade jag kommit på vilken hämnd som var lämplig för att få en massa popcorn över allt. Jag stängde av 12 volten när de var borta, där fick dom, så nu har de varken kylskåp, vatten, lyse eller spolning på toaletten. Det var bra tycker jag. Tommy har ägnat flera timmar åt att komma på hur jag har gjort men han har inte lyckats ännu. Jag tänker nog låta 12 volten vara borta ett tag för att visa vem det är som bestämmer här. Jag kan tipsa om att jag har utnyttjat det faktum att det har regnat i dag. Men berätta inte det för Tommy, låt honom leta.

 

 

Dag 5 Torsdag 8/6

Natten var lugn för utom en brummande kylväska som dom kallar tillfällig kyl till maten. Nu var dom ju i alla fall så snälla att dom ställde den utomhus. Det är väl straffet för att jag varit tjurig och stängt av 12 volten så det är nog bara att gilla läget. Finns det ingen 12 volt så tänds inte gnisttändaren på kylen så den funkar inte på gas då. Det var även lite gnissligt inne i vagnen för Lotta mådde lite kyvens av att Tommy hade klämt till ett revben på henne så hon ville inte sova bredvid honom utan bäddade ner överslafen. Nu vet dom i alla fall att även den fungerar. Jag har just fått reda på att Lottas barnbarn John och Emma skall åka en tur med mig till High Chaparall i juli. Ska bli kul med lite ungar som omväxling men jag får väl stå utanför som vanligt. Suck! Måste nog låta Tommy laga 12 volten innan dess.

Det var Lotta som startade körningen norröver idag med sikte på Krakow. Inte så rolig körning, ganska tråkiga vägar men utsikten var fin i norra Slovakien. Det var liksom böljande ängar och många olika sädessorter odlades. Färgsprakande så det förslog. Mitt i resan började det regna och då menade jag regna riktigt. Lastbilen som åkte framför öste ner vatten från taket i varje kurva. Jag försökte likna honom och tippade lite extra inne i dom små byarna men hittade ingen lämplig kandidat som ville ha en dusch. Typiskt när jag ville ha lite kul.

Vi lufsade vidare småvägarna och nu har Tommy bestämt att han ville se saltgruvan straxt söder om Krakov så GPS:n ställdes in på den. Det var dom svenska grannarna som berättade att denna grotta skulle vara magnifik och eftersom Tommy gillar det här med grottor så nappade han på det. Vi får väl höra i morgon hur det var.

Straxt efter gränsen till Polen så gav Tommy upp och vi började leta camping men det var tji så vi hamnade på en privat ställplats utanför en privatbostad, en trevlig kille kom ut och hjälpte till så att vi fick el och vatten. De drog alla iväg på en kvällspromenad innan middagen de sa att de va nere till en strid å en bit bort. Vilda den galningen skulle i och bada men Tommy stoppade henne för strömmen var så stark så hon hade säker inte kommit i land på flera kilometer. Det roliga var att då måste Zune också pröva, han som inte gillar att bada. Vägen ledde bredvid en kohage och det hade sett härligt ut när 10 kossor och några kalvar stod och glodde och undrade vad fasen dom hade där att göra. En av kalvarna hade kommit utanför staketet men det var tydligen en vana för hen gick under eltråden in igen. Galna kor.

Två blöta hundar och en lerig Tommy, som snubblat, kom hem för att äta middag med alla får och kor utanför dörren.